Éves program

2024. 06. 29

Időpont: 2024. június 29. (szombat)

Tudnivalók: Június végi túracélpontunk, az 1200 m-es Kisköves, a romániai Szatmár és Máramaros megyék határán fekszik, de földtanilag inkább a Rozsály-hegységhez, illetve a Gutin-hegység vonulatához kapcsolódik. Vulkanikus eredete, kőzettani jellemzői és formavilága is erről tanúskodik, csakúgy, mint azok a különleges formájú sziklaleszakadások és alakzatok, amelyek a csúcs alatt helyezkednek el, és amelyeket túránk során fel is keresünk. Ezeket helyenként „Máramarosi szfinxeknek”, helyenként „Avasi szfinxeknek” nevezi a szakirodalom, utóbbi mellett szól, hogy a Kőhát gerince északról az Avas-hegységgel határos. Tágabb értelemben ez az Északkeleti-Kárpátok egyik csoportja. A vadregényes vidéken 2022-ben több túraútvonalat alakítottak ki, de ismertségét főként a 2023-ban átadott, több mint 2 km hosszú sípálya fogja megalapozni. Túracsapatunk első alkalommal szervez erre a magyar túrázók körében kevésbé ismert tájra gyalogtúrát.
Az Avas vidéke kultúrtörténetileg is érdekes terület, szinte minden településnek van valami nevezetessége. Ezek közül most a túra előtt Vámfalut, a kerámiájáról ismert települést keressük fel. Az egykori fazekasközpont ma már végnapjait éli, egyetlen család viszi tovább a hagyományt. Őket meglátogatva egy rövid bemutatót láthatunk ebből az ősi mesterségből, majd vásárlásra is lehetőségünk nyílik.
A túrák jelzett útvonalakon, főleg lombos erdőkben haladnak, technikai nehézséggel nem kell számolni, átlagos erőnléttel teljesíthetők. A hosszabb és a közepes változat mellett a felvonó működése esetén a könnyű alternatíva is választható lesz.

Tájegység: Gutin-hegység (Avas-hegység, Kisköves)

Választható túraútvonalak:

Hosszú túra:Lunaforrás felvonóállomás (670 m) – Cigány-forrás – Cigány-csúcs – Malek-sziklák – Kisköves-csúcs (1200 m) – Avasi szfinxek – Kisköves-forrás – Boros-rét – Pisztrángos Panzió – Kőbánya (14 km / 650 m) Időtartam: kb. 5,5 h.

Közepes túra:Lunaforrás felvonóállomás (670 m) – Cigány-forrás – Cigány-csúcs – Malek-sziklák – Kisköves-csúcs (1200 m) – Avasi szfinxek – Kisköves-forrás – Boros-rét – Lunaforrás felvonóállomás (11 km / 600 m) Időtartam: kb. 4,5 h.

Könnyű túra: A túra kiindulópontja és a Kisköves-csúcs között ideális időjárási körülmények között hétvégenként felvonó közlekedik, ennek igénybevételével a túra tovább rövidíthető. Ha csak a csúcsig gyalogolunk, lefelé libegővel jövünk, a táv: 5 km, a szintemelkedés: 650 m. A felvonó ára felnőtteknek 30 LEI.

Utazás: autóbusszal

Indulás: Szombat reggel Nyíregyházán 5.30 órakor az - UNIVERZUM – elől

Érkezés: Az esti órákban kb. 21.00 órakor Nyíregyházára

Útiköltség: 9.000,-Ft/fő (A túrán való részvétel önköltséges, az útiköltség az autóbusz bérletét, a két buszvezető napidíját, a magyar és a román úthasználati díjakat tartalmazza.)
A fazekasbemutató fakultatív, ennek költsége 10 LEI/fő.

Jelentkezés: Dr. Nagy Balázs, túravezetőnél az nyhtura@gmail.com vagy tel.: 0620/4920790

Határidő: 2024. június 23. (vasárnapig) a szabad helyek függvényében. Ezután lemondást csak az útiköltség megtérítésével vagy helyettesítő személy küldésével tudok elfogadni!

Étkezés: egyénileg – önellátó

Felszerelés: Hátizsák, túrabakancs, az időjárásnak megfelelő réteges túraöltözet, esőkabát, túrabot, folyadék. Ajánlott költőpénz: Kb. 50 LEI (A határon már nem lesz pénzváltási lehetőség.)

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Az útvonal változtatásának jogát fenntartjuk!

Útlevél vagy érvényes személyi igazolvány (határellenőrzés van) és nemzetközi egészségbiztosítási kártya kötelező!

Mottónk: „Napról napra, lépcsőről lépcsőre megyek majd tovább ezen a különös úton… felfelé, vagy lefelé vezet ez a lépcső? Ezt nem tudom. De nem állok meg.” (Márai Sándor)