Éves program

2024. 08. 17

Időpont: 2024. augusztus 17-18-19-20. (szombat-vasárnap-hétfő-kedd)

Tudnivalók: Az év egyetlen négynapos hosszú hétvégéjét kihasználva szervezünk túrát a Déli-Kárpátok leglátványosabb szegletébe. Az Erdély hegyvidékei között előkelő helyet elfoglaló Retyezát nemcsak kiváló túraterep, de a közelében számos kultúrtörténeti nevezetesség is megtalálható, melyek közül felkeressük a legfontosabbakat. A nehéz túrák mellett alternatív, de nem kevésbé látványos útvonalak is lesznek a programban.

A helyszín: A Kárpátok ékkövének tartott Retyezát különleges adottságai és élővilága miatt Románia első nemzeti parkja (1935 óta). Népszerűségét kiugró, piramisszerű sziklacsúcsainak, száznál több leírhatatlan szépségű glaciális tavának, változatos tájainak köszönheti. A Magas-Tátra mellett a Retyezát rejti a legtöbb kárpáti tengerszemet, és a Déli-Kárpátok legnagyobb jég által létrehozott tavát, a Bukura-tavat. A sziklacsúcsokról belátható táj, a szomszédos hegyek látványa leírhatatlan élményt nyújt azoknak, akik felkapaszkodnak rájuk. Vadregényes, szinte érintetlen vidékén még nem tapasztalható a máshol egyre jellemzőbbé váló tömegturizmus. A hegység két legmagasabb csúcsa, a Pelága és a Păpuşa, ezek magassága meghaladja a 2500 métert. További négy csúcs emelkedik 2400 m fölé, de az „alacsonyabb” csúcsok között is szép számmal találunk 2000 m felettieket.

Program:
1. nap:
Utazás autóbusszal Nyíregyházáról rövid pihenőkkel Nagyváradon keresztül a Déli-Kárpátok irányába. Megállás Déván, és a vár megtekintése. (Dél-Erdély legjelentősebb turisztikai látványossága több évnyi felújítás után 2024-ben nyitja meg kapuit a látogatók előtt.) Dévától még egy bő órányi utazásra található az a vendégház, ami három éjszakára a szállásunkul szolgál majd, de mielőtt a Malomvíz-völgyében lévő panzióhoz mennénk, még egy építészeti remeket is útba ejtünk. A demsusi Szent Miklós templom jelentőségét mutatja, hogy az Unesco felvette a világörökség javaslati listára. Az ország legrégebbi, ma is használt kőtemploma Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi műemléke.
A kulturális programok után a szállások elfoglalása és vacsora, szabadprogram, felkészülés a következő napi túrára.
2. nap:
Korai reggelit követően egy helyi járművel indulunk a hegység déli oldala felé. Az Apelor gátat érintve egy erdészeti útra térünk, és emelkedünk egyre feljebb. Az 1600 m-es magasságban lévő Pelága-rétig tudunk eljutni, ahonnan már gyalog folytatjuk tovább az utat a hegység belseje irányába. A könnyebb túrát választók a 3 km távolságban lévő Bukura-tóig (2040 m) mennek, a hosszabb túrát választók a tónál tartott pihenőt követően megcélozzák a Pelága-csúcsot (2509 m), a Retyezát-hegység legmagasabb pontját. A transzfert biztosító járműhöz visszaereszkedve a reggelivel azonos úton térünk vissza a szálláshelyre.
Választható túraútvonalak:
a.                  közepes nehézségű túra: Pelága-rét – Bukura-tó – Pelága-rét
Túratáv: 7 km Szintemelkedés: 500 m Menetidő: kb. 4 óra
 
b.                   nehéz túra: Pelága-rét – Bukura-tó – Pelága-csúcs (2509 m) – Bukura-tó – Pelága-rét.
Túratáv: 12 km Szintemelkedés: 1000 m Menetidő: kb. 7 óra
3. nap:
Reggelit követően saját buszunkkal megyünk a hegység északi oldalába (a szállástól 17 km), ahol a Rausor (1160 m) nevű turistaközpontig tudunk felmenni, majd innen kezdhetjük meg a gyalogtúránkat, ki-ki igényének megfelelően. Lehetőség van csupán sétatúrát tenni a Fátyol-vízeséshez, közepes nehézségű túrát a Retyezát-tengerszemhez, a nehéz alternatívát választók pedig a Retyezát-csúcsát (2485 m) veszik célba egy látványos körtúra keretében. A hegység névadó csúcsára vezető túra nem hosszú (13 km), ugyanakkor a nehéz terepviszonyok miatt viszonylag megerőltető, ezért ezt a változatot csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk. (2000 m felett szinte kizárólag köves-sziklás a felszín.)
Ha sikerül időben befejezni a túrákat, megtekintjük a közeli Kolcvár romjait és a várhoz tartozó templomkolostort.
Választható túraútvonalak:
a.                  sétatúra: Malomvíz üdülőtelep – Fátyol-vízesés – Malomvíz üdülőtelep.
Túratáv: 1,5 km Szintemelkedés: 100 m Menetidő: 1 óra
b.                  közepes nehézségű túra: Malomvíz üdülőtelep – Keselyű-menedék – Retyezát-tengerszem – Keselyű-menedék – Malomvíz üdülőtelep
Túratáv: 9 km Szintemelkedés: 850 m Menetidő: kb. 5 óra
c.                  nehéz túra: Malomvíz üdülőtelep sípálya – Keselyű-menedék – Lolája-nyereg – Retyezát-csúcs (2485 m) – Prelucs-nyereg – Muncsel-nyereg – Malomvíz üdülőtelep.
Túratáv: 13 km Szintemelkedés: 1300 m Menetidő: kb. 7,5 óra
Túra után együtt megyünk vissza a szállásra, ahol közösen vacsorázunk.
4. nap:
Reggelit követően bepakolunk a buszba, majd búcsút intünk a Retyezátnak. A záró nap a nyitóhoz hasonlóan a kulturális értékeké lesz. Először Felsőszilváson (Prislop) nézünk meg egy ortodox kolostort, majd Erdély, sőt az egész történelmi Magyarország leglátványosabb várkastélyát keressük fel. A vajdahunyadi gótikus várkastély hat évszázad történelmének emlékét őrzi. A kastély látogatását követően hazafelé vesszük az irányt.

Indulás: Szombat reggel 6.00 órakor az - UNIVERZUM - elől

Érkezés: Kedd este kb. 20.00 órakor Nyíregyházára

A szálláshely: Egy családi panzió a Malomvíz völgyében, zöldövezetben, erdei környezetben, nagy udvarral, terasszal. Elhelyezés két- és háromágyas, saját fürdőszobás szobákban. Ágynemű, törölköző, tv, wifi van. A szálláshely saját étteremmel, házias konyhával rendelkezik.

Étkezés: Reggeli és vacsora a szálláshelyen, ezenkívül önellátó. (A szálláshelyhez 4 km-re van a legközelebbi lakott település, ahol bolt is található, itt igény szerint lehetőséget biztosítunk vásárlásra.)

Felszerelés: Réteges túraöltözet, esőkabát, hátizsák, túrabakancs, túrabot, nap elleni védekezés. (A nehéz túrát választóknak sapka, kesztyű, plusz réteg, mert mint minden magashegységben, nyáron is lehet jégeső, futó havazás, gyors időjárásromlás.)

Részvételi díj: 80.000Ft/fő    (A túrán való részvétel önköltséges, az autóbusz bérletét, üzemanyagköltségét, a buszvezető napidíját, az úthasználatot valamint a három éjszakára való szállást és a félpanziót - reggelik, vacsorák - és a hegyi szállítást biztosító jármű költségét fedezi.) Ezen felül semmilyen kötelező költség nincs. A vallási nevezetességeknek nincs belépője, Vajdahunyad várának belépője kb. 30 LEI, a nemzeti parki belépőt esetlegesen szedik, ez kb. 15 LEI, a felújítás után újra nyíló dévai vár belépőjéről jelenleg még nem tudok felvilágosítást adni.

Jelentkezés:   A részvételi szándékot kérem január végéig jelezni, az előleg (30.000 Ft) befizetésének határideje 2024. február 29.
Dr. Nagy Balázs 06-20-492-0790 (nyhtura@gmail.com)
Az előleg befizethető az egynapos túrákon vagy más egyeztetett időpontban személyesen, vagy utalható is a következő számlaszámra: Nagy Balázs, Unicredit Bank, 10918001-00000010-38170011 közleménybe: Retyezát. A fennmaradó 50.000 Ft-ot 2024. június 30-ig kell befizetni.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Az útvonal változtatásának jogát az időjárási körülményekre és egyéb tényezőkre vonatkozóan fenntartjuk!
Útlevél vagy érvényes személyi igazolvány és nemzetközi egészségbiztosítási kártya kötelező! Egyénileg kötött utasbiztosítás ajánlott!

Mottónk:       „Napról napra, lépcsőről lépcsőre megyek majd tovább ezen a különös úton… felfelé, vagy lefelé vezet ez a lépcső? Ezt nem tudom. De nem állok meg.” (Márai Sándor)