Éves program

2019. 09. 13

Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában
 
Kerékpártúra a Zemplénben, Sárospataktól Kassáig és vissza
 
Túra időpontja: 2019. 09.13-15
(péntek esti bejelentkezéssel, csak a szombat - vasárnapi programra is lehet jelentkezni)
 
Úticél a vadregényes Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, falvaival, pezsgő kulturális központjaival, Abaúj-vidék világörökségi helyszíneivel és történelmi emlékeivel.
 
 
Első nap (2019.09.13. péntek):  táv hossza:33 km.
Indulás: Gyülekező 9.00 órakor:
Sárospatak- Dezső Lajos kollégium (Eszterházy Károly Egyetem kollégiuma): Sárospatak, Eötvös út 5; (3 ágyas, zuhanyzós szobák, WC a folyosón, közös) 
 
Útvonal:  Sárospatak - Sátoraljaújhely – Borsi – ugyanezen útvonal mentén vissza
 
Látnivalók: Sárospatak Rákóczi vár, belváros – Újhely belváros – Borsi Rákóczi várkastély
 
Étkezés: Az első napon önellátó
 
Szállás: Sárospatak- Dezső Lajos kollégium
 
Második nap (2019 09.14 szombat): A táv hossza: 63 km                                                         
Indulás 9 órakor
Útvonal:  Sárospatak – Sátoraljaújhely-Pálháza – Hollóháza – Kassa
 
Látnivalók: Kassa történelmi belvárosa (Szent Erzsébet Dóm, Szent Mihály kápolna, Domonkos templom, Ferences templom, Juzsuita templom, Miklós börtön, Rodostói ház)
Étkezés Reggeli, vacsora közösen a szálláson, ebéd önellátó
Szállás: Kassa Szakkay József Szakközépiskola kollégiuma
     (Kassa, Jedlikova 11;    2 szobás lakótér WC-vel, zuhanyzóval, 3 + 3 személynek)
Harmadik nap (2019.09.15.vasárnap): A táv hossza: 63 km.
Indulás 9 órakor
 
 
Útvonal: 
Városnézés, nevezetes helyek felkeresése
Kassa – Slanec (Nagyszalánc) - Füzér - Füzérradvány - Széphalom - Sátoraljaújhely  - Sárospatak
 
Látnivalók: Nagyszalánci vár -Füzéri vár; Károlyi-kastély Füzérradványon; Széphalom Kazinczy mauzóleum és a Magyar Nyelv Múzeuma;
 
 
A túra teljes hossza: 159 km
 
Túra nehézségi szintje: Közepes szint
 
Költségek:  A túra önköltséges, melynek mértékéről a regisztrálóknak tételes tájékoztatását küldünk. Az étkezés a kassai reggeli, vaqcsora kivételével önköltséges.  A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.
 
Felszerelés:  A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!Szlovákiában a kerékpáros bukósisak használata kötelező!Az szlovákiai határátlépés miatt érvényes személyigazolvány szükséges!
 
 
Jelentkezési határidő: 2019.08.29
Részvételi díj: 5000 Ft/fő
Érdeklődni telefonon, vagy e-mailen:
 +36 30 339 6215 Kormos János ( kormos.hizoh@gmail.com)
  +36 20 988 7872 Bálint János (balint@tirpakturista.hu)
 
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.
 
A Történeti Zemplén túra a „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
 
Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában
Kerékpártúra a Zemplénben, Sárospataktól Kassáig
 
A Nyírségi Turista Egyesület szervezésében, 2019. 07.13-15. között egy hosszú hétvégén indul útjára II. Rákóczi Ferenc történeti örökségtúra, amely egy három napos kerékpártúra a Zemplénben Sárospatak és Kassa között. Úticélunk ezúttal vadregényes Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, falvaival, pezsgő kulturális központjaival, Abaúj-vidék világörökségi helyszíneivel és történelmi emlékeivel.
A túra Sárospatakról indul, amely vasúti kapcsolata révén alkalmas helyszín az induláshoz, sőt aki autóval szeretne jönni, akár itt is hagyhatja kocsiját, hiszen ez a túra három nap múlva itt ér véget. A magyar nemzeti örökség része Sárospatak a Rákóczi birtok fontos központja volt. A vár visszafoglalása a szabadságharc első győzelmeihez tartozik. A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő  reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. Sárospatakon, a Bodrog-parti Athénban megtekintjük a sárospataki várat, a vár mellett található Szent Erzsébet gótikus stílusú, három hajós bazilikát és az 1531-es alapítású Sárospataki Református Kollégiumot
A váron kívül is számos látnivaló található a városban, illetve környezetében (Sárospataki Képtár, Domján-ház, Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény, Református Kollégium, Szinyei-ház, Trinitárius kolostor, Vártemplom és  rotunda, Tengerszem, Termálfürdő és Camping).
Sárospatakot követően a kerékpárúton indulunk Sátoraljaújhely felé. Sátoraljaújhely a történelmi Zemplén egykori központja, melynek történelmi városközpontja és a pálos-piarista rendház, igazán impozáns látványt nyújtanak.  A városhoz tartozó Magas és Szár-hegyen működik a Zempléni Kalandpark és itt található a Magyar Kálvária.
Folytatva utunkat a határon átkelve érjük el a mai Szlovákia területén található Borsi községet. Itt  található a Rákóczi-várkastély, ebben a 16. században épült reneszánsz kastélyban született II. Rákóczy Ferenc. 
A kastély megtekintése előtt megemlékezünk a Nagyságos Fejedelemről.
Innen visszaindulunk Sárospatak-Végardóra, ahol első napi szállásunk lesz. Alkalom nyílik a termálvizes strand igénybevételére is. Vacsora a közli étteremben.
A második napon folytatjuk utunkat a Zemplén-vidék falvai között, a Sárospatak – Pálháza kerékpárúton Kassa felé. 
Kassa egy darab történelem, várostörténeti sétánk során kihagyhatatlan a Szent Erzsébet dóm, az Orbán torony, a Szent Mihály kápolna, a domonkos, ferences és jezsuita templomok, a Miklós börtön és a középkori várfalból származó Hóhér bástya mellett kialakított rodostói ház. Mivel a város felfedezése időigényes, ezért szálláshelyünket itt ütjük fel. A Kassai Dómban, a Rákóczi kripta megtekintése, megemlékezés.
Az örökségtúra harmadik napján nem az előző napi útvonalon térünk vissza Magyarországra, Alsómihálydi és Felsőregmenc között lépjük át a határt. Nagyszalánc környékén újabb szintemelkedésekkel kell számolnunk. Magyarországra átérve, Magyarország legkorábbi várai közé tartozó füzéri vár bevételére indulunk, amely a füzéri várhegy meghódításával teljesíthető. A füzéri várat követően a történeti Zemplén-vidéki kalandozásunk végére érve, elérjük a zempléni hegyek legszebb kastélyát, a Füzérradványi Károlyi-kastélyt. Az Eurovelo 11-es útvonal nyomvonalán haladva, egészen Sátoraljaújhelyig kerékpárúton gyönyörködhetünk a tájban. De mielőtt betérnénk Sátoraljaújhelyre, megállunk a városhoz tartozó Széphalmon, ahol a magyar nyelvújítás vezéralakja Kazincy Ferenc mauzóleuma található, mellette pedig a Magyar Nyelv Múzeuma.
 
Újhelyben nem időzve érünk Sárospatak-Végardóra vissza, utunk végállomására és már csak a hazautazás marad.