Éves program

2024. 07. 27

Időpont: 2024. július 27. (szombat)

Tudnivalók: A Liptói-havasok vagy másnéven a Nyugati-Tátra magával ragadó csúcsai és völgyei rengeteg látványosságot rejtenek. A Bystra (2248 m) vagy magyar nevén Sebes-pataki-csúcs a hegység legmagasabb pontja, megmászása igazi csúcsélményt és páratlan panorámát biztosít, de a rá vezető út is szép és izgalmas. A hegyről gyönyörű panoráma kínálkozik a Liptói-Tátrára, a Magas-Tátrára és az Alacsony-Tátrára is, csakúgy mint a csúcs alatti katlanban fekvő kis tavakra. Könnyű alternatívát a terepi adottságok miatt most nem tudunk kínálni, de aki szeretné, a Köves-nyeregtől (1791 m) a feljöveteli úton visszasétálhat a kiindulópontra.

Túraútvonal: Podbanszkó (930 m) – Köves-völgy – Köves-nyereg (1791 m) – Bliszt (2169 m) – Bystra (2248 m) – Sebes-patak-völgye – Sebes-völgyi parkoló (850 m)

Adatok: táv: 20 km    szintemelkedés: 1350 m         időtartam: kb. 8,5 óra

Nehézség: A túra nagyrészt jól járható turistaúton halad, mely főképp köves út, de a csúcs alatt előfordulnak sziklás szakaszok is. Technikai nehézség nincs, de a túra a hosszúsága és a nagy szintemelkedése miatt megfelelő állóképességet igényel.

Utazás: autóbusszal

Indulás: Szombat reggel 4.30 óra az - UNIVERZUM – elől.

Érkezés: Az esti órákban kb. 23.00 órakor Nyíregyházára

Útiköltség: 11.500,-Ft/fő (A túrán való részvétel önköltséges, az útiköltség az autóbusz bérletét, a két buszvezető napidíját, a szlovák és a magyar útdíjat valamint a parkolás díját tartalmazza.)

Jelentkezés: Dr. Nagy Balázs, a Nyírségi Turista Egyesület ezüstjelvényes túravezetője
nyhtura@gmail.com vagy tel.: 0620/4920790

Határidő: 2024. július 21. (vasárnapig) a szabad helyek függvényében. Ezután lemondást csak az útiköltség megtérítésével vagy helyettesítő személy küldésével tudok elfogadni!

Étkezés: egyénileg – önellátó (menedékházat nem érintünk, a teljes túrára szükséges ételt és italt hozni kell)

Felszerelés: Hátizsák, túrabakancs, az időjárásnak megfelelő réteges túraöltözet, esőkabát, túrabot, folyadék, nap elleni védekezés. Ajánlott költőpénz: Kb. 5-10 EU

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Az útvonal változtatásának jogát fenntartjuk!

Útlevél vagy érvényes személyi igazolvány és nemzetközi egészségbiztosítási kártya kötelező!

Utasbiztosítás ajánlott, ennek megkötéséről igénye szerint mindenki maga gondoskodik!


Mottónk: „Napról napra, lépcsőről lépcsőre megyek majd tovább ezen a különös úton… felfelé, vagy lefelé vezet ez a lépcső? Ezt nem tudom. De nem állok meg.”(Márai Sándor)