Éves program

2019. 08. 16

Herkulesfürdő 2019.08.16-20 (előzetes)

A Nyírségi Turista Egyesület nyílt  túrája a vadregényes Cserna völgyében lévő Herkulesfürdőbe.

Időpont:2019.08.16-20

Túravezető/szervező:Bálint János az MTSz ezüst jelvényes túravezetője.

Utazás:Személygépkocsival, (amennyiben 18 fő jelentkezik autóbusszal.)

Program:
1.nap.
Utazás, Nyíregyháza- Nagyvárad –Arad - Karánsebes – Herkulesfürdő vonalon, rövid megállókkal. Este ismerkedés Herkulesfürdővel. (710 km,10 óra)

2.nap
délelőtt túra a Fehér-kereszthez. Herkulesfürdőről indulunk, egy szerpentinező ösvényen a hegyoldalban. Ösvényünk enyhén emelkedik, viszonylag kis erőfeszítéssel jutunk egészen magasra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a településre és az alattunk nyíló Cserna-völgyére. (Kb 2 órás túra, szint kb 500 m, táv 5 km.) Visszaereszkedés után rövid szabadidő és ebéd Herkulesfürdőn. Délután rövid túra a Duna "hazai" sziklaperemén, a Sukár sziklavilágában. Enyhe emelkedő után ösvényünk gyakorlatilag vízszintesen folytatódik, a sziklafal pereméig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. Összesen három pontból csodáljuk meg a Duna-panorámáját, a Nagy-Kazán szoros és a dunatölgyesi öböl egyedi sziklavilágát. (Kb 2 órás séta, szint 100m, táv 4 km) Szállás Herkulesfürdőn.

3.nap
Rövid megálló Orsován.  Innen a Vaskapun átkelünk a szerb oldalra, és túrázunk a Kis Stirbec csúcsára (768). Enyhe emelkedő egy erdei ösvényen, majd kijutunk a Duna feletti szikla peremére, ahol kb egy órát sétálunk, fotózunk, pihenünk. Hatalmas sziklafalak, gyönyörű rálátások a Dunára, igazi világ-tetején élmény, az Al-Duna legszebb panorámája vár ránk. Délután rövid ismerkedés Orsovával, majd hajókázás az Al-Dunán, Kis és Nagy-Kazán szorosok megtekintése hajóról, Tabula Traiana, Decebál szobra, Veterani-barlang. Este visszatérünk Herkulesfürdőre.

4.nap
túra a Szeles-vízeséshez. A környék legszebb vízesése méltán híres, negyven méter magas, szabadon zuhan alá a víz és be lehet sétálni mögé is. A vízesés rendkívül hálás fotótéma, tavasszal még bőven van benne víz.

5.nap
Hazautazás, útközben megállókkal.(530 km.10 óra)

Egyéb:
 5 nap, 4 éjszaka.  Szállás Herkulesfürdőn, színvonalas panzióban. 3..nap könnyű panorámatúra a szerb oldalon található Stirbec sziklavilágába, a Kazán-szorosok fölött, illetve hajókázás a Dunán. Majd ismét egy csodás Duna-panoráma, és egy Herkulesfürdő-panorámatúra, valamint lehetőség van megmártózni a híres herkulesi termálvizekben. A Bánság két legszebb vízesését tekintjük meg, majd hazautazunk, érkezés Nyíregyházára  az esti órákban. Rövid túrák, mindenkinek ajánlható, nincs szükség semmilyen előzetes túra tapasztalatra,de a szédülésmentesség és lépésbiztonság szükséges. Kötelező a jó túrabakancs, esőköpeny,fürdőruha.
Biztosítást mindenki magának köti meg. Érvényes útlevél/személyi igazolvány szükséges

Költségek:  Autóbusz esetén: 25 500 Ft/fő
Személygépkocsi esetén: 1500 Km (oda/vissza) üzemanyag kls:10 500 Ft x 4fő= 42 000 Ft/kocsi
Szállás félpanzióval            5 500 Ft/éj/fő
Belépők, hajójegy,stb kb 150 Lei
Nem NyTE tagoknak          500 Ft/fő hozzájárulás

Linkek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Herkulesf%C3%BCrd%C5%91
                http://www.costadelsolmagazin.com/content/herkulesfurdo-egykor-es-ma
https://www.youtube.com/watch?v=RHNSQdjDFUc
 
Jelentkezés:2019.07.11.18.00 –ig.
Bálint Jánosnál a +36 20 9 88 78 72 telefonon,ill a balint@tirpakturista.hue-mailon, vagy a Vasutas Müv.házban csütörtökönként 17.00-18.30 között.
A jelentkezés akkor érvényes ha határidőre befizetted a szállás és  kls. 50 %-t.
 
Nyíregyháza,2019.07.01.
Bálint János
szervező