Régebbi programok

Programok ebből az évből:

2019
 • 0
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2014
 • 2015
 • 2016
 • 2017
 • 2018
 • 2019

Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában

2019. 09. 13
Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában
 
Kerékpártúra a Zemplénben, Sárospataktól Kassáig és vissza
 
Túra időpontja: 2019. 09.13-15
(péntek esti bejelentkezéssel, csak a szombat - vasárnapi programra is lehet jelentkezni)
 
Úticél a vadregényes Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, falvaival, pezsgő kulturális központjaival, Abaúj-vidék világörökségi helyszíneivel és történelmi emlékeivel.
 
 
Első nap (2019.09.13. péntek):  táv hossza:33 km.
Indulás: Gyülekező 9.00 órakor:
Sárospatak- Dezső Lajos kollégium (Eszterházy Károly Egyetem kollégiuma): Sárospatak, Eötvös út 5; (3 ágyas, zuhanyzós szobák, WC a folyosón, közös) 
 
Útvonal:  Sárospatak - Sátoraljaújhely – Borsi – ugyanezen útvonal mentén vissza
 
Látnivalók: Sárospatak Rákóczi vár, belváros – Újhely belváros – Borsi Rákóczi várkastély
 
Étkezés: Az első napon önellátó
 
Szállás: Sárospatak- Dezső Lajos kollégium
 
Második nap (2019 09.14 szombat): A táv hossza: 63 km                                                         
Indulás 9 órakor
Útvonal:  Sárospatak – Sátoraljaújhely-Pálháza – Hollóháza – Kassa
 
Látnivalók: Kassa történelmi belvárosa (Szent Erzsébet Dóm, Szent Mihály kápolna, Domonkos templom, Ferences templom, Juzsuita templom, Miklós börtön, Rodostói ház)
Étkezés Reggeli, vacsora közösen a szálláson, ebéd önellátó
Szállás: Kassa Szakkay József Szakközépiskola kollégiuma
     (Kassa, Jedlikova 11;    2 szobás lakótér WC-vel, zuhanyzóval, 3 + 3 személynek)
Harmadik nap (2019.09.15.vasárnap): A táv hossza: 63 km.
Indulás 9 órakor
 
 
Útvonal: 
Városnézés, nevezetes helyek felkeresése
Kassa – Slanec (Nagyszalánc) - Füzér - Füzérradvány - Széphalom - Sátoraljaújhely  - Sárospatak
 
Látnivalók: Nagyszalánci vár -Füzéri vár; Károlyi-kastély Füzérradványon; Széphalom Kazinczy mauzóleum és a Magyar Nyelv Múzeuma;
 
 
A túra teljes hossza: 159 km
 
Túra nehézségi szintje: Közepes szint
 
Költségek:  A túra önköltséges, melynek mértékéről a regisztrálóknak tételes tájékoztatását küldünk. Az étkezés a kassai reggeli, vaqcsora kivételével önköltséges.  A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.
 
Felszerelés:  A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!Szlovákiában a kerékpáros bukósisak használata kötelező!Az szlovákiai határátlépés miatt érvényes személyigazolvány szükséges!
 
 
Jelentkezési határidő: 2019.08.29
Részvételi díj: 5000 Ft/fő
Érdeklődni telefonon, vagy e-mailen:
 +36 30 339 6215 Kormos János ( kormos.hizoh@gmail.com)
  +36 20 988 7872 Bálint János (balint@tirpakturista.hu)
 
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.
 
A Történeti Zemplén túra a „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
 
Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában
Kerékpártúra a Zemplénben, Sárospataktól Kassáig
 
A Nyírségi Turista Egyesület szervezésében, 2019. 07.13-15. között egy hosszú hétvégén indul útjára II. Rákóczi Ferenc történeti örökségtúra, amely egy három napos kerékpártúra a Zemplénben Sárospatak és Kassa között. Úticélunk ezúttal vadregényes Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, falvaival, pezsgő kulturális központjaival, Abaúj-vidék világörökségi helyszíneivel és történelmi emlékeivel.
A túra Sárospatakról indul, amely vasúti kapcsolata révén alkalmas helyszín az induláshoz, sőt aki autóval szeretne jönni, akár itt is hagyhatja kocsiját, hiszen ez a túra három nap múlva itt ér véget. A magyar nemzeti örökség része Sárospatak a Rákóczi birtok fontos központja volt. A vár visszafoglalása a szabadságharc első győzelmeihez tartozik. A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő  reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. Sárospatakon, a Bodrog-parti Athénban megtekintjük a sárospataki várat, a vár mellett található Szent Erzsébet gótikus stílusú, három hajós bazilikát és az 1531-es alapítású Sárospataki Református Kollégiumot
A váron kívül is számos látnivaló található a városban, illetve környezetében (Sárospataki Képtár, Domján-ház, Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény, Református Kollégium, Szinyei-ház, Trinitárius kolostor, Vártemplom és  rotunda, Tengerszem, Termálfürdő és Camping).
Sárospatakot követően a kerékpárúton indulunk Sátoraljaújhely felé. Sátoraljaújhely a történelmi Zemplén egykori központja, melynek történelmi városközpontja és a pálos-piarista rendház, igazán impozáns látványt nyújtanak.  A városhoz tartozó Magas és Szár-hegyen működik a Zempléni Kalandpark és itt található a Magyar Kálvária.
Folytatva utunkat a határon átkelve érjük el a mai Szlovákia területén található Borsi községet. Itt  található a Rákóczi-várkastély, ebben a 16. században épült reneszánsz kastélyban született II. Rákóczy Ferenc. 
A kastély megtekintése előtt megemlékezünk a Nagyságos Fejedelemről.
Innen visszaindulunk Sárospatak-Végardóra, ahol első napi szállásunk lesz. Alkalom nyílik a termálvizes strand igénybevételére is. Vacsora a közli étteremben.
A második napon folytatjuk utunkat a Zemplén-vidék falvai között, a Sárospatak – Pálháza kerékpárúton Kassa felé. 
Kassa egy darab történelem, várostörténeti sétánk során kihagyhatatlan a Szent Erzsébet dóm, az Orbán torony, a Szent Mihály kápolna, a domonkos, ferences és jezsuita templomok, a Miklós börtön és a középkori várfalból származó Hóhér bástya mellett kialakított rodostói ház. Mivel a város felfedezése időigényes, ezért szálláshelyünket itt ütjük fel. A Kassai Dómban, a Rákóczi kripta megtekintése, megemlékezés.
Az örökségtúra harmadik napján nem az előző napi útvonalon térünk vissza Magyarországra, Alsómihálydi és Felsőregmenc között lépjük át a határt. Nagyszalánc környékén újabb szintemelkedésekkel kell számolnunk. Magyarországra átérve, Magyarország legkorábbi várai közé tartozó füzéri vár bevételére indulunk, amely a füzéri várhegy meghódításával teljesíthető. A füzéri várat követően a történeti Zemplén-vidéki kalandozásunk végére érve, elérjük a zempléni hegyek legszebb kastélyát, a Füzérradványi Károlyi-kastélyt. Az Eurovelo 11-es útvonal nyomvonalán haladva, egészen Sátoraljaújhelyig kerékpárúton gyönyörködhetünk a tájban. De mielőtt betérnénk Sátoraljaújhelyre, megállunk a városhoz tartozó Széphalmon, ahol a magyar nyelvújítás vezéralakja Kazincy Ferenc mauzóleuma található, mellette pedig a Magyar Nyelv Múzeuma.
 
Újhelyben nem időzve érünk Sárospatak-Végardóra vissza, utunk végállomására és már csak a hazautazás marad.
 

Vadregényes túra a Cserna völgyében lévő Herkulesfürdőbe

2019. 08. 16

Herkulesfürdő 2019.08.16-20 (előzetes)

A Nyírségi Turista Egyesület nyílt  túrája a vadregényes Cserna völgyében lévő Herkulesfürdőbe.

Időpont:2019.08.16-20

Túravezető/szervező:Bálint János az MTSz ezüst jelvényes túravezetője.

Utazás:Személygépkocsival, (amennyiben 18 fő jelentkezik autóbusszal.)

Program:
1.nap.
Utazás, Nyíregyháza- Nagyvárad –Arad - Karánsebes – Herkulesfürdő vonalon, rövid megállókkal. Este ismerkedés Herkulesfürdővel. (710 km,10 óra)

2.nap
délelőtt túra a Fehér-kereszthez. Herkulesfürdőről indulunk, egy szerpentinező ösvényen a hegyoldalban. Ösvényünk enyhén emelkedik, viszonylag kis erőfeszítéssel jutunk egészen magasra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a településre és az alattunk nyíló Cserna-völgyére. (Kb 2 órás túra, szint kb 500 m, táv 5 km.) Visszaereszkedés után rövid szabadidő és ebéd Herkulesfürdőn. Délután rövid túra a Duna "hazai" sziklaperemén, a Sukár sziklavilágában. Enyhe emelkedő után ösvényünk gyakorlatilag vízszintesen folytatódik, a sziklafal pereméig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. Összesen három pontból csodáljuk meg a Duna-panorámáját, a Nagy-Kazán szoros és a dunatölgyesi öböl egyedi sziklavilágát. (Kb 2 órás séta, szint 100m, táv 4 km) Szállás Herkulesfürdőn.

3.nap
Rövid megálló Orsován.  Innen a Vaskapun átkelünk a szerb oldalra, és túrázunk a Kis Stirbec csúcsára (768). Enyhe emelkedő egy erdei ösvényen, majd kijutunk a Duna feletti szikla peremére, ahol kb egy órát sétálunk, fotózunk, pihenünk. Hatalmas sziklafalak, gyönyörű rálátások a Dunára, igazi világ-tetején élmény, az Al-Duna legszebb panorámája vár ránk. Délután rövid ismerkedés Orsovával, majd hajókázás az Al-Dunán, Kis és Nagy-Kazán szorosok megtekintése hajóról, Tabula Traiana, Decebál szobra, Veterani-barlang. Este visszatérünk Herkulesfürdőre.

4.nap
túra a Szeles-vízeséshez. A környék legszebb vízesése méltán híres, negyven méter magas, szabadon zuhan alá a víz és be lehet sétálni mögé is. A vízesés rendkívül hálás fotótéma, tavasszal még bőven van benne víz.

5.nap
Hazautazás, útközben megállókkal.(530 km.10 óra)

Egyéb:
 5 nap, 4 éjszaka.  Szállás Herkulesfürdőn, színvonalas panzióban. 3..nap könnyű panorámatúra a szerb oldalon található Stirbec sziklavilágába, a Kazán-szorosok fölött, illetve hajókázás a Dunán. Majd ismét egy csodás Duna-panoráma, és egy Herkulesfürdő-panorámatúra, valamint lehetőség van megmártózni a híres herkulesi termálvizekben. A Bánság két legszebb vízesését tekintjük meg, majd hazautazunk, érkezés Nyíregyházára  az esti órákban. Rövid túrák, mindenkinek ajánlható, nincs szükség semmilyen előzetes túra tapasztalatra,de a szédülésmentesség és lépésbiztonság szükséges. Kötelező a jó túrabakancs, esőköpeny,fürdőruha.
Biztosítást mindenki magának köti meg. Érvényes útlevél/személyi igazolvány szükséges

Költségek:  Autóbusz esetén: 25 500 Ft/fő
Személygépkocsi esetén: 1500 Km (oda/vissza) üzemanyag kls:10 500 Ft x 4fő= 42 000 Ft/kocsi
Szállás félpanzióval            5 500 Ft/éj/fő
Belépők, hajójegy,stb kb 150 Lei
Nem NyTE tagoknak          500 Ft/fő hozzájárulás

Linkek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Herkulesf%C3%BCrd%C5%91
                http://www.costadelsolmagazin.com/content/herkulesfurdo-egykor-es-ma
https://www.youtube.com/watch?v=RHNSQdjDFUc
 
Jelentkezés:2019.07.11.18.00 –ig.
Bálint Jánosnál a +36 20 9 88 78 72 telefonon,ill a balint@tirpakturista.hue-mailon, vagy a Vasutas Müv.házban csütörtökönként 17.00-18.30 között.
A jelentkezés akkor érvényes ha határidőre befizetted a szállás és  kls. 50 %-t.
 
Nyíregyháza,2019.07.01.
Bálint János
szervező

VIZITÚRA AZ ÖREG TÚRON

2019. 06. 29
Nyírségi Turista Egyesület   
4400 Nyíregyháza
Vasvári P. u. 81. III/10
VIZITÚRA AZ ÖREG TÚRON
ZWA
 
Túra célja:Az öreg Túr és környezetének vízi-turisztikai értékeinek és lehetőségeinek bemutatása;
Túra helye: Az öreg Túr folyó Kölcse és Túristvándi között.
Időpont: 2019.06.29.
Túraútvonal: Kölcse - Túristvándi (15 km ZW)
 
Részvételi feltétel:
 • hajóegységenként  egy fő gyakorlott kormányos
 • részvételi díj befizetése
 
Program:
 06.29. szombat
            07.30  Találkozó Nyíregyháza orosi  úti SHELL kútnál, vagy  9:00-kor  Kölcsén (Kölcsei 2. sz. Evangélikus templom)
09.00  A napi felszerelések lepakolása. Gépkocsik átvitele Túristvándiba.  
10.30   Vízre szállás Kölcsén, csak napi cuccot kell vinni.
16:00   Érkezés Túristvándiba, hajók, felszerelés leadás. 
             17.30.Érkezés Nyíregyházára
 
Utazás: Kölcséreegyénileg, a hajószállítást a hajót kölcsönző társaság biztosítja.
     
Étkezés: saját ellátás,
   
Költségek:hajóbérlet és szállítás 3000 Ft/fő, mentőmellény: 250 Ft/fő/nap, gk benzin ~200 km, étkezés,  stb.
 
Nevezési díj:   Nemegyesületi tagoknak: 1000 Ft/fő
           
Ajánlott felszerelés: esőfelszerelés, sapka, vízhatlan tárolóeszközök (hordó, műanyag vödör), tartalék ruházat, gyógyszerek, fényképezőgép, napolaj.
Mentőmellény viselése kötelező, külön igényelhető.
 
Jelentkezési határidő: 2019.06.02.  a bérleti, szállítási,  és  a részvételi díj befizetésével.
 
Érdeklődni lehet a túravezetőnél
                  

A rendezvényen mindenki a saját felelősségére vesz részt.

A 14 év alatti gyerekeknek mentőmellény viselése kötelező!
 
Nyíregyháza, 2019.05.15.
                                                                           
Kormos János                                                             Bálint János
Túravezető                                                                 Túravezető
Tel: 30/339-6215                                                         Tel: 70/7034675
kormos.hizoh@gmail.com                                           balint@tirpakturista.hu
 
 

LÁPOS FOLYÓ ÁTTÖRÉSE

2019. 06. 15
Lápos folyó áttörése
 
A Nyírségi Turista Egyesület nyílt gyalogtúrája a Lápos hegységbe.
Időpont:2019.junius 14-16.
Túravezető: Kinczel Ferenc az MTSz bronzjelvényes túravezetője
Utazás: SzemélygépkocsivalKoltó (telekocsi szervezés)
A Lápos folyó szorosa, Magyarlápostól nyugatra, Macskamező és Kisremete között igen látványos természeti szépség. Hossza 36 km, melyből 25 km természetvédelmi terület. Bejárása teljes hosszában lehetetlen magas és tagolt sziklapartjának köszönhetően. Kilátópontokról lehet rálátni a mélyen kanyargó folyóra. Három ilyen kilátót fogunk meglátogatni. Ezen kilátók a Prelukákról (Haragos) közelíthetők meg,700 m magasságból ereszkedünk 500 m-re a szoros fölé. A kilátópontokat gépjárművel fogjuk megközelíteni, majd gyalogosan összesen 9 km.A Lápos folyó egyik kanyarulatában állt valamikor Kővár vára. Első írásos említése 1246-ból származik. Nevét (Kuvar) egy 1319-ben kiadott oklevél említi először. Kővár Bethlen Gábor fejedelemsége idején nyerte el végső formáját, ekkor épült a két erődöt összekötő „felső vár", valamint az „alsó vár". Kővár történetében, s a körülötte szövődő legendákban a középkori Erdély szinte minden viszontagsága benne van. Keleti Gusztáv 1869-ben készített rajza alapján a vár még romjaiban is fenséges, tiszteletet parancsoló lehetett. Az azóta eltelt közel másfél évszázad alatt a törmelék nagy részét elhordták építőanyagnak a környező falvak lakosai. Ma már csak itt-ott, az erdő sűrűjében – mint elhagyott Csipkerózsika-várban – bóklászva lelhetünk magányosan árválkodó várfalakra, beomlott pincemaradványokra, faragott kövekre.
Program:
1. nap. Délután 16.00 indulás Nyíregyházáról (Orosi úti benzinkút)
Útvonal: Nyíregyháza- Csengersima - Szatmárnémeti - Nagybánya-Koltó(175 km, 4 óra)
            Szállás elfoglalása, vacsora.
2. nap.A Lápos áttörés megközelítése gépkocsival Haragos (Preluca Veche).
Majd gyalog (9 km, szint 200 m.) A túra „könnyű”  nehézségű, azonban szükséges a szédülésmentesség és lépés biztonság.
Vacsora  a szálláson.
3.nap   Lápos folyóhoz kapcsolódó helyet látogatunk meg a Kővárt .
            Menetidő gyalog 3 óra, szint: 200 m. Könnyű túra.
Néhány falmaradvány emlékeztetnek az egykoron bevehetetlen várra.
Délután: Nagybányai séta (Skanzen/ásványmúzeum/stb.
Hazautazás
Költségek:
            Benzinpénz (a gk. vezetővel egyeztetve)
            Szállás: 50 lei/nap (2 napra 100 lei)
            Étkezés: Vacsora + reggeli 45 lei (2 napra 90 lei)
            Út adó 14 Lei/gépkocsi (határon váltjuk ki)
            Belépők
Nem Nyírségi TE résztvevőknek: +500 Ft/fő
Linkek:https://www.youtube.com/watch?v=5qadPOu_qpE
               https://www.youtube.com/watch?v=ovyHfXA_z5I  (az áttörés 15’20”látható)
Ajánlott felszerelés:időjárásnak megfelelő réteges túraöltözet, a túrára túrabakancs, túrabot, hátizsák, 1,5 liter folyadék, élelem, fényképező, egyéni gyógyszer.
Jelentkezés: Bálint János – nál, a +36 20 9 88 78 72 számon, ill. az előleg befizetése a Vasutas Műv.ház-ban  Nyíregyháza, Toldi u.23.sz.csütörtökönként 17.00-18.30 között.
Jelentkezési határidő: 2019. 04. 14. - a szállásköltség 50 %-ának (50 Lei) befizetésével
  A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendezőkkel szemben semmilyen kártérítési igénnyel nem léphet fel!
 
Nyíregyháza. 2019.03.27.
Bálint János
szervező