Régebbi programok

Programok ebből az évből:

2024
  • 0
  • 2011
  • 2012
  • 2013
  • 2014
  • 2015
  • 2016
  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024

KERÉKPÁRTÚRA - A KÖZÉPSŐ-TISZÁNÁL

2024. 04. 27

KERÉKPÁRTÚRA  - A KÖZÉPSŐ-TISZÁNÁL
 
A Nyírségi Turista Egyesület nyílt kerékpáros túrája
 

 Időpont: 2024. 04. 27.
 
Program:
 
 8:00: Találkozás Tiszalök, erőmű melletti pecás parkoló
   
 Kerékpártúra: Tiszalök, vízierőmű – Tiszalök - Tiszatardos - komp - Csobaj - Prügy - Taktakenéz - pontonhíd - Vásárhelyi Pál-emlékmű - Tiszadob, Andrássy-kastély - Tiszadada - Tiszalök
Táv: 55 km     programidő 5-6 óra
 
Prügy, Móricz-emlékház
pontonhíd
Vásárhelyi Pál-emlékmű
Tiszadob - Andrássy-kastély - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF (nof.hu)
 
Költségek:     útiköltség - Tiszalökig egyéni eljutás (autó);
                        komp: 400/200 Ft
                        belépők (Móricz, Andrássy)
                   nem Nyírségi TE tagoknak: 1000 Ft/fő szervezési költség
 
Étkezés: Saját ellátás.
A falvakban lesz lehetőség boltban vásárolni.
 
Kötelező felszerelés: A KRESZ előírásainak megfelelő kerékpár, fejvédő, láthatósági mellény.
 
Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő kerékpáros öltözet, esőkabát, 1 liter folyadék, élelem, fényképező, egyéni gyógyszer.
 
Jelentkezés: Géczi R. Ferenc 20/264 1051 számon
 
Jelentkezési határidő: 2024. 04. 20.
 
A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt!
 
Nyíregyháza, 2024. 04. 02.
 
 
Géczi R. Ferenc
túravezető

Túra a Szlovák-karszton

2024. 04. 27
Az idei szezon első külföldi túráját csapatunk a Gömör-Tornai-karszt vagy másnéven a Szlovák-karszt területére szervezi. Ennek legmarkánsabb, szigetszerű fennsíkja a Pelsőci-fennsík, melyhez hasonló formát az egész Kárpát-medencében sem találunk. A fennsíkon rengeteg karsztformát figyelhetünk meg, és az útvonal is változatos, erdőkkel, tisztásokkal, borókásokkal tagolt. A fennsík északi peremén található 752 m magas mészkőszirt a Gencsi-kő (Gerlachsska-skala), ahonnan páratlan panorámában lehet részünk, kilátással a Magas-, az Alacsony-Tátrára és a Rozsnyói-hegységre. A túra végén Csetneken egy gyönyörű gótikus műemléktemplomot is megcsodálhatunk.
A fennsíkot átszelő túraútvonal meglehetősen hosszú (21 km), de a terep adottságaiból adódóan ezen rövidíteni nem tudunk, kínálunk viszont egy rövidebb (12 km) túraváltozatot, szintén érdekes útvonallal, és egy világörökségi értékként is számon tartott barlang (Martonházi-aragonitbarlang) meglátogatásával.

A két túra célpontja közös (Csetnek), de az indulási pont eltér, ezért illetve a tervezhetőség végett jelentkezéskor kérem jelezni, hogy ki melyik útvonalváltozatot szeretné választani! (A barlanglátogatás a hosszú túrát választók idejébe most nem fog beleférni, arra csak a rövidebb útvonalváltozatot választóknak nyílik lehetőségük.)

Időpont: 2024. április 27. (szombat)

Utazás: autóbusszal

Tájegység: Szlovák-karszt

Túraútvonalak:            
Hosszú túra: Pelsőc (K)– Magas-hegyi-erdészház – Serényi-ciszterna – Gencsi-szikla – Csetnek (21,5 km / 650 m)
Rövid túra: Martonháza (K) – Martonházi-aragonitbarlang – Csetnek (12 km / 500 m)

Indulás: Szombat reggel 6.00 óra az - UNIVERZUM – elől

Érkezés: Az esti órákban kb. 20.00 órakor Nyíregyházára

Útiköltség: 9.500,-Ft/fő (Csak a buszon kell beadni.)
(A barlanglátogatás - kb. 30 perc - fakultatív, ennek díja 10 EU, és csak készpénzzel fizethető a barlangnál.) Ajánlott költőpénz: Kb. 5-10 EU.

Jelentkezés: Dr. Nagy Balázs túravezetőnél nyhtura@gmail.com vagy tel.: 0620/4920790
Határidő: 2024. április 21. (vasárnapig) a szabad helyek függvényében. Ezután lemondást csak az útiköltség megtérítésével vagy helyettesítő személy küldésével tudok elfogadni!

Étkezés: önellátó

Felszerelés: Hátizsák, túrabakancs, túrabot, az időjárásnak megfelelő réteges öltözet, esőkabát, folyadék.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Az útvonal változtatásának jogát fenntartjuk!
Útlevél vagy érvényes személyi igazolvány és nemzetközi egészségbiztosítási kártya kötelező!

Mottónk:       „Napról napra, lépcsőről lépcsőre megyek majd tovább ezen a különös úton… felfelé, vagy lefelé vezet ez a lépcső? Ezt nem tudom. De nem állok meg.” (Márai Sándor)

Zempléni kéktúra (Körmendi Károly-emléktúra)

2024. 04. 06
Áprilisi túránkat Körmendi Károly barátunk, egykori túravezetőnk, csapatunk alapítója emlékének szenteljük. Ennek szellemében hívunk minden egykori és új túratársat, hogy ezen a klasszikus zempléni útvonalon végiggyalogolva és a régi közös élményeket megelevenítve emlékezhessünk Karcsira. A túra után hagyományainkhoz híven egy középhutai tűzrakónál szerény kínálás (zsíros kenyér, bor, ásványvíz) lesz, aki szeretne szalonnát vagy mást sütni, ehhez valókat igénye szerint hozzon.

Időpont: 2024. április 6. (szombat)

Utazás: autóbusszal

Tudnivalók:   A túra közepes nehézségű, végig jól járható, jelzett útvonalon halad, technikai nehézség nincs. Két helyen (Regéc, István-kút) lesz lehetőség OKT pecsételőpont érintésére.
Könnyebb túrára vágyóknak esetleges rövidítési lehetőség: Középhuta – (Sólyom-bérc) – Mlaka-rét – Szpalanyica-rét – Kotliszka-kút – Középhuta (10 km).

Túraútvonal: Regéc – Bekecs-kert – Kavicsbánya-rét – Pengő-kő – Istvánkúti vadászház – Szpalanyica-rét –Kotliszka-kút – Középhuta

Adatok: táv: 16 km    szintkülönbség: 500 m          időtartam: kb. 5 óra

Indulás: Szombat reggel 7.30 óra az - UNIVERZUM – elől

Érkezés: Az esti órákban kb. 19.00 órakor Nyíregyházára

Útiköltség: 6.000,-Ft/fő (Csak a buszon kell beadni.)

Jelentkezés: Dr. Nagy Balázs túravezetőnél nyhtura@gmail.com vagy tel.: 0620/4920790

Határidő: 2024. március 31. (vasárnapig) a szabad helyek függvényében. Ezután lemondást csak az útiköltség megtérítésével vagy helyettesítő személy küldésével tudok elfogadni!

Étkezés: önellátó

Felszerelés: Hátizsák, túrabakancs, túrabot, az időjárásnak megfelelő réteges öltözet, esőkabát, folyadék.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Az útvonal változtatásának jogát fenntartjuk!

Mottónk:       „Napról napra, lépcsőről lépcsőre megyek majd tovább ezen a különös úton… felfelé, vagy lefelé vezet ez a lépcső? Ezt nem tudom. De nem állok meg.” (Márai Sándor)
 

Bemelegítő gyalogtúra Komlóska

2024. 03. 10
Bemelegítő gyalogtúra Komlóska

Időpont: 2024. március 10. (vasárnap)

Tájegység: Zemplén hegység, Solymos vár (Pusztavár)-Komlóska

Tudnivalók: körtúránkat a Zemplén hegység festői zsákfaluja, Komlóska központjából indítjuk a ruszin tájház meglátogatását követően tanösvény turistajelzésén bemelegedve, idilli erdei környezetben, majd a túra vége felé, ha az időjárás is kedvez hozzá, vagy keletről kaptatunk fel egy szép, sziklás, mohás meredek ösvényen, vagy nyugatról egy erdei szintén meredek gyalogúton a  426 m magas  hegyre a középkori Solymos vár (Pusztavár) romhoz, ahol gyönyörű körpanoráma tárul elénk a környező vidékre.  Fenn kicsit kipihenjük a fáradalmakat és kigyönyörködjük magunkat a lélegzetelállító panorámában, majd leereszkedve vissza is érünk hamar a községbe. A túra ideje alatt igény esetén többször is rövidíthető a túra útvonala.

Túraútvonal: Komlóska központjából (Rákóczi u.24.) utunk teljes ideje alatt a jelzésen túrázva először délkeleti irányba indulunk, majd élesen visszafordulunk délnyugati irányban tovább a hegy lábáig, ahol megmászva a hegyet a Pusztavár romhoz visszaereszkedünk a falu központjába, a táv 5.7 km, szintemelkedés 282 m.

Indulás: gyülekező 7-kor a Tokaji úton a MOL benzinkút parkolójában (a reptéri letérő után), telekocsi jelleggel utazunk, az útiköltséget mindenki a saját sofőrével rendezi a nap végén.

Jelentkezés: Reményi Angéla bronzjelvényes túravezetőnél a +36703233914 tel.számon, vagy az angelaremenyi@gmail.com email címen.
Határidő: február 20. estig.
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, az útvonal változtatásának jogát fenntartjuk. A túrát bármely egészséges kiránduló, túrázó tudja teljesíteni, könnyű túra ????

Felszerelés: 1.5 liter tea/víz jól záródó kulacsban/termoszban, túrabot, hátizsák, túrabakancs, időjárásnak megfelelő réteges túraöltözet, esőkabát. (Váltócipőt, -pólót és –zoknit egy külön kistáskában érdemes hozni).

Mottónk: „Valójában nem a hegy az, amit meghódítunk, hanem saját magunk”. Sir Edmund Hillary.
 
 
Nyírségi Turista Egyesület
Reményi Angéla