Régebbi programok

Programok ebből az évből:

2019
 • 0
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2014
 • 2015
 • 2016
 • 2017
 • 2018
 • 2019

Nagy Péter emléktúra

2019. 11. 16
NAGY PÉTER EMLÉKTÚRA 2019
 
A Nyírségi Turista Egyesület nyílt gyalogtúrája az Upponyi-hegységben
 
 
Időpont: 2019. 11. 16.
 
Utazás: Személygépkocsival vagy megfelelő létszámú (45 fő felett) jelentkező esetén autóbusszal.
 
Program:
 
 6.45: Találkozás a Tokaji úti MOL kútnál, utazás Bánhorvátiba illetve Dédestapolcsányba – 120/130 km, kb. 2 óra
   
 Gyalogtúra – hosszú táv: Bánhorváti – Damassa-szakadék – Háromkő-bérc – Kalica-tető, kereszt – Uppony – Eszkála-tető – Upponyi-szoros – Lázbérci-víztározó északi partja – Bánhorváti
Táv: 24 km, szintemelkedés 700 m.
 
Gyalogtúra – rövid táv: Dédestapolcsány – Upponyi-szoros – Uppony – Kalica-tető, kereszt – Lázbérci-víztározó északi partja – Dédestapolcsány
Táv: 15 km, szintemelkedés 300 m.
 
17:00: Indulás Nyíregyházára.
 
 
Költségek: gépkocsi benzinpénz, autóbusszal történő utazás esetén 3500 Ft/fő
                   nem Nyírségi TE tagoknak: 500 Ft/fő szervezési költség
                  
Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő réteges túraöltözet, túrabakancs, túrabot, hátizsák, esőkabát, 1,5 liter folyadék, 1 napi élelem, fényképező, egyéni gyógyszer.
 
Jelentkezés: Borbás Istvánnál a 30/983 2867 számon.
 
Jelentkezési határidő: 2019. 11. 05.
 
 
A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt!
 
 
Nyíregyháza, 2019. 10. 08.
 
Borbás István
túravezető
 

Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában

2019. 09. 13
Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában
 
Kerékpártúra a Zemplénben, Sárospataktól Kassáig és vissza
 
Túra időpontja: 2019. 09.13-15
(péntek esti bejelentkezéssel, csak a szombat - vasárnapi programra is lehet jelentkezni)
 
Úticél a vadregényes Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, falvaival, pezsgő kulturális központjaival, Abaúj-vidék világörökségi helyszíneivel és történelmi emlékeivel.
 
 
Első nap (2019.09.13. péntek):  táv hossza:33 km.
Indulás: Gyülekező 9.00 órakor:
Sárospatak- Dezső Lajos kollégium (Eszterházy Károly Egyetem kollégiuma): Sárospatak, Eötvös út 5; (3 ágyas, zuhanyzós szobák, WC a folyosón, közös) 
 
Útvonal:  Sárospatak - Sátoraljaújhely – Borsi – ugyanezen útvonal mentén vissza
 
Látnivalók: Sárospatak Rákóczi vár, belváros – Újhely belváros – Borsi Rákóczi várkastély
 
Étkezés: Az első napon önellátó
 
Szállás: Sárospatak- Dezső Lajos kollégium
 
Második nap (2019 09.14 szombat): A táv hossza: 63 km                                                         
Indulás 9 órakor
Útvonal:  Sárospatak – Sátoraljaújhely-Pálháza – Hollóháza – Kassa
 
Látnivalók: Kassa történelmi belvárosa (Szent Erzsébet Dóm, Szent Mihály kápolna, Domonkos templom, Ferences templom, Juzsuita templom, Miklós börtön, Rodostói ház)
Étkezés Reggeli, vacsora közösen a szálláson, ebéd önellátó
Szállás: Kassa Szakkay József Szakközépiskola kollégiuma
     (Kassa, Jedlikova 11;    2 szobás lakótér WC-vel, zuhanyzóval, 3 + 3 személynek)
Harmadik nap (2019.09.15.vasárnap): A táv hossza: 63 km.
Indulás 9 órakor
 
 
Útvonal: 
Városnézés, nevezetes helyek felkeresése
Kassa – Slanec (Nagyszalánc) - Füzér - Füzérradvány - Széphalom - Sátoraljaújhely  - Sárospatak
 
Látnivalók: Nagyszalánci vár -Füzéri vár; Károlyi-kastély Füzérradványon; Széphalom Kazinczy mauzóleum és a Magyar Nyelv Múzeuma;
 
 
A túra teljes hossza: 159 km
 
Túra nehézségi szintje: Közepes szint
 
Költségek:  A túra önköltséges, melynek mértékéről a regisztrálóknak tételes tájékoztatását küldünk. Az étkezés a kassai reggeli, vaqcsora kivételével önköltséges.  A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.
 
Felszerelés:  A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!Szlovákiában a kerékpáros bukósisak használata kötelező!Az szlovákiai határátlépés miatt érvényes személyigazolvány szükséges!
 
 
Jelentkezési határidő: 2019.08.29
Részvételi díj: 5000 Ft/fő
Érdeklődni telefonon, vagy e-mailen:
 +36 30 339 6215 Kormos János ( kormos.hizoh@gmail.com)
  +36 20 988 7872 Bálint János (balint@tirpakturista.hu)
 
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.
 
A Történeti Zemplén túra a „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
 
Tisztelgés a Nagyságos Fejedelem előtt-emléktúra II. Rákóczi Ferenc szűkebb hazájában
Kerékpártúra a Zemplénben, Sárospataktól Kassáig
 
A Nyírségi Turista Egyesület szervezésében, 2019. 07.13-15. között egy hosszú hétvégén indul útjára II. Rákóczi Ferenc történeti örökségtúra, amely egy három napos kerékpártúra a Zemplénben Sárospatak és Kassa között. Úticélunk ezúttal vadregényes Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, falvaival, pezsgő kulturális központjaival, Abaúj-vidék világörökségi helyszíneivel és történelmi emlékeivel.
A túra Sárospatakról indul, amely vasúti kapcsolata révén alkalmas helyszín az induláshoz, sőt aki autóval szeretne jönni, akár itt is hagyhatja kocsiját, hiszen ez a túra három nap múlva itt ér véget. A magyar nemzeti örökség része Sárospatak a Rákóczi birtok fontos központja volt. A vár visszafoglalása a szabadságharc első győzelmeihez tartozik. A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő  reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. Sárospatakon, a Bodrog-parti Athénban megtekintjük a sárospataki várat, a vár mellett található Szent Erzsébet gótikus stílusú, három hajós bazilikát és az 1531-es alapítású Sárospataki Református Kollégiumot
A váron kívül is számos látnivaló található a városban, illetve környezetében (Sárospataki Képtár, Domján-ház, Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény, Református Kollégium, Szinyei-ház, Trinitárius kolostor, Vártemplom és  rotunda, Tengerszem, Termálfürdő és Camping).
Sárospatakot követően a kerékpárúton indulunk Sátoraljaújhely felé. Sátoraljaújhely a történelmi Zemplén egykori központja, melynek történelmi városközpontja és a pálos-piarista rendház, igazán impozáns látványt nyújtanak.  A városhoz tartozó Magas és Szár-hegyen működik a Zempléni Kalandpark és itt található a Magyar Kálvária.
Folytatva utunkat a határon átkelve érjük el a mai Szlovákia területén található Borsi községet. Itt  található a Rákóczi-várkastély, ebben a 16. században épült reneszánsz kastélyban született II. Rákóczy Ferenc. 
A kastély megtekintése előtt megemlékezünk a Nagyságos Fejedelemről.
Innen visszaindulunk Sárospatak-Végardóra, ahol első napi szállásunk lesz. Alkalom nyílik a termálvizes strand igénybevételére is. Vacsora a közli étteremben.
A második napon folytatjuk utunkat a Zemplén-vidék falvai között, a Sárospatak – Pálháza kerékpárúton Kassa felé. 
Kassa egy darab történelem, várostörténeti sétánk során kihagyhatatlan a Szent Erzsébet dóm, az Orbán torony, a Szent Mihály kápolna, a domonkos, ferences és jezsuita templomok, a Miklós börtön és a középkori várfalból származó Hóhér bástya mellett kialakított rodostói ház. Mivel a város felfedezése időigényes, ezért szálláshelyünket itt ütjük fel. A Kassai Dómban, a Rákóczi kripta megtekintése, megemlékezés.
Az örökségtúra harmadik napján nem az előző napi útvonalon térünk vissza Magyarországra, Alsómihálydi és Felsőregmenc között lépjük át a határt. Nagyszalánc környékén újabb szintemelkedésekkel kell számolnunk. Magyarországra átérve, Magyarország legkorábbi várai közé tartozó füzéri vár bevételére indulunk, amely a füzéri várhegy meghódításával teljesíthető. A füzéri várat követően a történeti Zemplén-vidéki kalandozásunk végére érve, elérjük a zempléni hegyek legszebb kastélyát, a Füzérradványi Károlyi-kastélyt. Az Eurovelo 11-es útvonal nyomvonalán haladva, egészen Sátoraljaújhelyig kerékpárúton gyönyörködhetünk a tájban. De mielőtt betérnénk Sátoraljaújhelyre, megállunk a városhoz tartozó Széphalmon, ahol a magyar nyelvújítás vezéralakja Kazincy Ferenc mauzóleuma található, mellette pedig a Magyar Nyelv Múzeuma.
 
Újhelyben nem időzve érünk Sárospatak-Végardóra vissza, utunk végállomására és már csak a hazautazás marad.
 

Vadregényes túra a Cserna völgyében lévő Herkulesfürdőbe

2019. 08. 16

Herkulesfürdő 2019.08.16-20 (előzetes)

A Nyírségi Turista Egyesület nyílt  túrája a vadregényes Cserna völgyében lévő Herkulesfürdőbe.

Időpont:2019.08.16-20

Túravezető/szervező:Bálint János az MTSz ezüst jelvényes túravezetője.

Utazás:Személygépkocsival, (amennyiben 18 fő jelentkezik autóbusszal.)

Program:
1.nap.
Utazás, Nyíregyháza- Nagyvárad –Arad - Karánsebes – Herkulesfürdő vonalon, rövid megállókkal. Este ismerkedés Herkulesfürdővel. (710 km,10 óra)

2.nap
délelőtt túra a Fehér-kereszthez. Herkulesfürdőről indulunk, egy szerpentinező ösvényen a hegyoldalban. Ösvényünk enyhén emelkedik, viszonylag kis erőfeszítéssel jutunk egészen magasra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a településre és az alattunk nyíló Cserna-völgyére. (Kb 2 órás túra, szint kb 500 m, táv 5 km.) Visszaereszkedés után rövid szabadidő és ebéd Herkulesfürdőn. Délután rövid túra a Duna "hazai" sziklaperemén, a Sukár sziklavilágában. Enyhe emelkedő után ösvényünk gyakorlatilag vízszintesen folytatódik, a sziklafal pereméig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. Összesen három pontból csodáljuk meg a Duna-panorámáját, a Nagy-Kazán szoros és a dunatölgyesi öböl egyedi sziklavilágát. (Kb 2 órás séta, szint 100m, táv 4 km) Szállás Herkulesfürdőn.

3.nap
Rövid megálló Orsován.  Innen a Vaskapun átkelünk a szerb oldalra, és túrázunk a Kis Stirbec csúcsára (768). Enyhe emelkedő egy erdei ösvényen, majd kijutunk a Duna feletti szikla peremére, ahol kb egy órát sétálunk, fotózunk, pihenünk. Hatalmas sziklafalak, gyönyörű rálátások a Dunára, igazi világ-tetején élmény, az Al-Duna legszebb panorámája vár ránk. Délután rövid ismerkedés Orsovával, majd hajókázás az Al-Dunán, Kis és Nagy-Kazán szorosok megtekintése hajóról, Tabula Traiana, Decebál szobra, Veterani-barlang. Este visszatérünk Herkulesfürdőre.

4.nap
túra a Szeles-vízeséshez. A környék legszebb vízesése méltán híres, negyven méter magas, szabadon zuhan alá a víz és be lehet sétálni mögé is. A vízesés rendkívül hálás fotótéma, tavasszal még bőven van benne víz.

5.nap
Hazautazás, útközben megállókkal.(530 km.10 óra)

Egyéb:
 5 nap, 4 éjszaka.  Szállás Herkulesfürdőn, színvonalas panzióban. 3..nap könnyű panorámatúra a szerb oldalon található Stirbec sziklavilágába, a Kazán-szorosok fölött, illetve hajókázás a Dunán. Majd ismét egy csodás Duna-panoráma, és egy Herkulesfürdő-panorámatúra, valamint lehetőség van megmártózni a híres herkulesi termálvizekben. A Bánság két legszebb vízesését tekintjük meg, majd hazautazunk, érkezés Nyíregyházára  az esti órákban. Rövid túrák, mindenkinek ajánlható, nincs szükség semmilyen előzetes túra tapasztalatra,de a szédülésmentesség és lépésbiztonság szükséges. Kötelező a jó túrabakancs, esőköpeny,fürdőruha.
Biztosítást mindenki magának köti meg. Érvényes útlevél/személyi igazolvány szükséges

Költségek:  Autóbusz esetén: 25 500 Ft/fő
Személygépkocsi esetén: 1500 Km (oda/vissza) üzemanyag kls:10 500 Ft x 4fő= 42 000 Ft/kocsi
Szállás félpanzióval            5 500 Ft/éj/fő
Belépők, hajójegy,stb kb 150 Lei
Nem NyTE tagoknak          500 Ft/fő hozzájárulás

Linkek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Herkulesf%C3%BCrd%C5%91
                http://www.costadelsolmagazin.com/content/herkulesfurdo-egykor-es-ma
https://www.youtube.com/watch?v=RHNSQdjDFUc
 
Jelentkezés:2019.07.11.18.00 –ig.
Bálint Jánosnál a +36 20 9 88 78 72 telefonon,ill a balint@tirpakturista.hue-mailon, vagy a Vasutas Müv.házban csütörtökönként 17.00-18.30 között.
A jelentkezés akkor érvényes ha határidőre befizetted a szállás és  kls. 50 %-t.
 
Nyíregyháza,2019.07.01.
Bálint János
szervező

VIZITÚRA AZ ÖREG TÚRON

2019. 06. 29
Nyírségi Turista Egyesület   
4400 Nyíregyháza
Vasvári P. u. 81. III/10
VIZITÚRA AZ ÖREG TÚRON
ZWA
 
Túra célja:Az öreg Túr és környezetének vízi-turisztikai értékeinek és lehetőségeinek bemutatása;
Túra helye: Az öreg Túr folyó Kölcse és Túristvándi között.
Időpont: 2019.06.29.
Túraútvonal: Kölcse - Túristvándi (15 km ZW)
 
Részvételi feltétel:
 • hajóegységenként  egy fő gyakorlott kormányos
 • részvételi díj befizetése
 
Program:
 06.29. szombat
            07.30  Találkozó Nyíregyháza orosi  úti SHELL kútnál, vagy  9:00-kor  Kölcsén (Kölcsei 2. sz. Evangélikus templom)
09.00  A napi felszerelések lepakolása. Gépkocsik átvitele Túristvándiba.  
10.30   Vízre szállás Kölcsén, csak napi cuccot kell vinni.
16:00   Érkezés Túristvándiba, hajók, felszerelés leadás. 
             17.30.Érkezés Nyíregyházára
 
Utazás: Kölcséreegyénileg, a hajószállítást a hajót kölcsönző társaság biztosítja.
     
Étkezés: saját ellátás,
   
Költségek:hajóbérlet és szállítás 3000 Ft/fő, mentőmellény: 250 Ft/fő/nap, gk benzin ~200 km, étkezés,  stb.
 
Nevezési díj:   Nemegyesületi tagoknak: 1000 Ft/fő
           
Ajánlott felszerelés: esőfelszerelés, sapka, vízhatlan tárolóeszközök (hordó, műanyag vödör), tartalék ruházat, gyógyszerek, fényképezőgép, napolaj.
Mentőmellény viselése kötelező, külön igényelhető.
 
Jelentkezési határidő: 2019.06.02.  a bérleti, szállítási,  és  a részvételi díj befizetésével.
 
Érdeklődni lehet a túravezetőnél
                  

A rendezvényen mindenki a saját felelősségére vesz részt.

A 14 év alatti gyerekeknek mentőmellény viselése kötelező!
 
Nyíregyháza, 2019.05.15.
                                                                           
Kormos János                                                             Bálint János
Túravezető                                                                 Túravezető
Tel: 30/339-6215                                                         Tel: 70/7034675
kormos.hizoh@gmail.com                                           balint@tirpakturista.hu